Μέλι

Organic Honey from Kalymnos. Vitae Value Holistics <i>the art of cosmetics</i>.

Το Καλυμνιακό μέλι, ευγενής τροφή για τον άνθρωπο, είναι πλούσιο σε άμινοξέα, υδατάνθρακες, βιταμίνες και κυρίως του συμπλέγματος Β, όπως Β3, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, νιασίνη κλπ.
Μέταλλα όπως Ca, Mg, Mn, Cu, Fe, Ph, K, Na, Zn, αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά και πολυφαινόλες.
Είναι τροφή και φάρμακο μαζί. Είναι αντιμικροβιακό, αντιϊκό, αντισηπτικό.
Κλείνει πληγές, εσωτερικά και εξωτερικά εγκαύματα. Είναι αντιφλεγμονώδες και υποστηρίζει διατροφικά τον πόνο και την καλή κυκλοφορία. Είναι αποτελεσματικό στον βήχα, την γαστροεντερίτιδα, την δυσκοιλιότητα η και την ευκοιλιότητα. Διαλυμένο σε νερό διευκολύνει την δυσκοιλιότητα, όπως είναι αδιάλυτο σταματά την ευκοιλιότητα. Είναι ρυθμιστικό σε μικρές ποσότητες του σακχάρου του αίματος, διαβήτης τύπου II. Βοηθά στις δίαιτες για απίσχανση, δεν περιέχει καθόλου λιπαρά.

Χαρακτήρας του βοτάνου της κυψέλης: Το μέλι είναι ξηρό και θερμό, περιέχει μέσα του μεγάλη ποσότητα αέρα, σύμφωνα με την Κινεζική ιατρική. Προέρχεται από το ελαφρότερο μέρος του φυτού που είναι το άνθος και η γύρη του τα οποία σχεδόν ίπτανται. Δημιουργείται μέσα στο σώμα ενός εμβίου όντος που είναι γεμάτο αεραγωγούς που το βοηθούν να είναι ελαφρύ και να πετά. Οι ποιότητες αυτής της ενέργειας του ζώου, είναι ποιότητες του αέρα, της φωτιάς, της ξηρότητας, επομένως και αυτές μεταδίδει στο έκριμά του που είναι το μέλι. Είναι γι'αυτό που το μέλι ξηραίνει πληγές, σταματά την ευκοιλιότητα, αδυνατίζει, ξηραίνει την υπερβολική υγρασία στό ανθρώπινο σώμα.